Ramazan ayının yaklaşması, sahurda ve
iftarda yenilecek yemekler sorusunu akıllara getiriyor. Ramazan ayını daha
sağlıklı geçirmek, vücudu yormamak ve korumak için sağlıklı yemekler tüketmek
büyük önem taşıyor.
Bütün bir yıl düzenli beslenmeye alışan
vücut, Ramazan ayında dengesini kaybediyor ve eğer sağlıklı iftar ve sahur
yemekleri tüketilmezse geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar oluşmasına neden
olabiliyor. Ramazan ayında yapılan en büyük hata ise sahura kalkmadan iftar
öğünüyle günün tamamlanması oluyor. Gün boyunca aç ve susuz kalan vücut, tek
bir öğünle yeterli besin ögelerini alamıyor ve günü yorgun olarak tamamlıyor.
Ramazan Ayında
Sahurda Ne Yenmeli?
Sahurda gün boyunca sıvı ihtiyacının karşılanmasını sağlamak
amacıyla mutlaka sıvı içeren besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Oruç tutan
kişilerin, sahurda sıvı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için meyve suyu,
komposto, ayran, hoşaf ve süt gibi besinlere yer vermesi büyük önem taşıyor.
Et, yumurta, süt, yoğurt gibi kahvaltılık besinler ya da
sebzeli börekler, kan şekerini yavaş yavaş yükseltiyor ve uzun süre tokluk
hissi yaratıyor. Peynirli sandviç, peynirli börek, ıspanak, ısırgan otu gibi
sebzelerle hazırlanan börekler, hem tok tutuyor hem de lezzetli oldukları için
sıklıkla tercih ediliyor. Sahurda, midenizi rahatsız etmiyorsa, peynirli makarna,
sebzeli köfte, ızgara ya da haşlanmış tavuk veya lebeniye, yayla, mantar,
şehriye gibi besin değeri yüksek çorbalar da susuzluğu giderici olabiliyor. Çok
fazla baharat, tuz ve yağ içermeyen yemekler, susuzluğu tetiklemeyeceği için
güvenle tüketilebiliyor.
Ramazan ayında
İftarda Ne Yenmeli?
Gün boyu aç kalan bünye, elbette birçok yemeğin hayali ile
iftarı karşılıyor. Ancak tüm gün boş olan mideyi yormamak için iftarda
yediklerimize dikkat etmek gerekiyor. İftar yemeklerinin olmazsa olmazı çorba
çeşitleri arasında mercimek, ezogelin, domates, yayla ve şehriye çorbası başı
çekiyor. Çorba tüketiminden sonra mideyi bir süre dinlendirerek kan şekerinin
düzenlenmesi sağlanıyor.
Özellikle kızartma, aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden
kaçınmak gerekiyor. Daha çok mevsim sebzelerinden olan taze fasulye,
zeytinyağlı kabak ya da enginar, semizotu yemeği gibi sebze yemekleri Ramazan
yemekleri arasında yer alıyor. Ana yemekler, mutlaka protein içeren etli
yemeklerden seçiliyor. Karnıyarık, patlıcan musakka, etli sebze yemekleri
arasında iftarda en çok tercih edilenler oluyor.
Et
yemekleri arasında ise çökertme kebabı, piliç roti, İzmir köfte, ekşili
köfte, ızgara balık, levrek yahni, islim kebap, sebzeli kebap gibi yemekler
başı çekiyor.
Ramazan sofralarının olmazsa olmazı tatlılar ise sütlü
tatlılar ağırlıkta olmak üzere güllaç, sütlaç, kazandibi, keşkül ve kalbura
bastı, revani, irmik helvası, ekmek kadayıfı, kadayıf, şekerpare olarak
sıralanabiliyor.
Yukarıda saydıklarımız ve iftarda ve sahurda hazırlayıp
yiyebileceğiniz daha yüzlerce Ramazan yemekleri tarifine Knorr'un hazırladığı http://www.herkessofraya.com/
adresinden ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder