Diyet Günlüğüm Sizlerle

Diyet Günlüğüm Sizlerle

15 Ağustos 2016 Pazartesi

Ramazan Yemekleri

Ramazan ayının yaklaşması, sahurda ve iftarda yenilecek yemekler sorusunu akıllara getiriyor. Ramazan ayını daha sağlıklı geçirmek, vücudu yormamak ve korumak için sağlıklı yemekler tüketmek büyük önem taşıyor.
 Bütün bir yıl düzenli beslenmeye alışan vücut, Ramazan ayında dengesini kaybediyor ve eğer sağlıklı iftar ve sahur yemekleri tüketilmezse geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar oluşmasına neden olabiliyor. Ramazan ayında yapılan en büyük hata ise sahura kalkmadan iftar öğünüyle günün tamamlanması oluyor. Gün boyunca aç ve susuz kalan vücut, tek bir öğünle yeterli besin ögelerini alamıyor ve günü yorgun olarak tamamlıyor.

Ramazan Ayında Sahurda Ne Yenmeli?
Sahurda gün boyunca sıvı ihtiyacının karşılanmasını sağlamak amacıyla mutlaka sıvı içeren besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Oruç tutan kişilerin, sahurda sıvı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için meyve suyu, komposto, ayran, hoşaf ve süt gibi besinlere yer vermesi büyük önem taşıyor.
Et, yumurta, süt, yoğurt gibi kahvaltılık besinler ya da sebzeli börekler, kan şekerini yavaş yavaş yükseltiyor ve uzun süre tokluk hissi yaratıyor. Peynirli sandviç, peynirli börek, ıspanak, ısırgan otu gibi sebzelerle hazırlanan börekler, hem tok tutuyor hem de lezzetli oldukları için sıklıkla tercih ediliyor. Sahurda, midenizi rahatsız etmiyorsa, peynirli makarna, sebzeli köfte, ızgara ya da haşlanmış tavuk veya lebeniye, yayla, mantar, şehriye gibi besin değeri yüksek çorbalar da susuzluğu giderici olabiliyor. Çok fazla baharat, tuz ve yağ içermeyen yemekler, susuzluğu tetiklemeyeceği için güvenle tüketilebiliyor.
Ramazan ayında İftarda Ne Yenmeli?
Gün boyu aç kalan bünye, elbette birçok yemeğin hayali ile iftarı karşılıyor. Ancak tüm gün boş olan mideyi yormamak için iftarda yediklerimize dikkat etmek gerekiyor. İftar yemeklerinin olmazsa olmazı çorba çeşitleri arasında mercimek, ezogelin, domates, yayla ve şehriye çorbası başı çekiyor. Çorba tüketiminden sonra mideyi bir süre dinlendirerek kan şekerinin düzenlenmesi sağlanıyor.
Özellikle kızartma, aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Daha çok mevsim sebzelerinden olan taze fasulye, zeytinyağlı kabak ya da enginar, semizotu yemeği gibi sebze yemekleri Ramazan yemekleri arasında yer alıyor. Ana yemekler, mutlaka protein içeren etli yemeklerden seçiliyor. Karnıyarık, patlıcan musakka, etli sebze yemekleri arasında iftarda en çok tercih edilenler oluyor.
Et yemekleri arasında ise çökertme kebabı, piliç roti, İzmir köfte, ekşili köfte, ızgara balık, levrek yahni, islim kebap, sebzeli kebap gibi yemekler başı çekiyor.
Ramazan sofralarının olmazsa olmazı tatlılar ise sütlü tatlılar ağırlıkta olmak üzere güllaç, sütlaç, kazandibi, keşkül ve kalbura bastı, revani, irmik helvası, ekmek kadayıfı, kadayıf, şekerpare olarak sıralanabiliyor.
Yukarıda saydıklarımız ve iftarda ve sahurda hazırlayıp yiyebileceğiniz daha yüzlerce Ramazan yemekleri tarifine Knorr'un hazırladığı http://www.herkessofraya.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder