Diyet Günlüğüm Sizlerle

Diyet Günlüğüm Sizlerle

29 Temmuz 2016 Cuma

Eskişehir'de Ne Yenir?


Tam bir üniversite ve öğrenci şehri olan Eskişehir, Avrupa kentlerini andıran görüntüsünün yanı sıra kendine özgü yemek çeşitleriyle de dikkat çeker. Şehrin mutfağında, aldığı göçler sonucunda Balkan, Kafkas ve Kırım etkileri görülür.
Kahvaltı mekanlarından restoranlara kadar “Eskişehirde Ne Yenir?” sorusunun cevaplarını bilip de en iyi mekanları öğrendiğiniz takdirde Eskişehir geziniz, aynı zamanda unutulmaz bir gastronomik maceraya dönüşür.


Çiğ Börek
Açılmış yufkaya kıyma, soğan ve baharat karışımı konulmasıyla yapılır. Adının aksine, çiğ bırakılmaz; yağda kızartılır ve puf puf bir görüntü alır. Eskişehir’le özdeşleşen bu yemek, aslında bir Kırım Tatar yemeğidir. Geleneksel olarak "şöyün" adı verilen yarım küre şeklindeki kazanlarda kızartılır. Püf noktası, böreğin sulu kalması ama içinin yağı emmemesidir.
Kırım Tatarları ve Eskişehirliler, böreğin adını farklı şekillerde telaffuz edebilir. Yaygın telaffuzlardan biri de "çi börek"tir. "Çi", Kıpçak lehçesinde “lezzetli” anlamına gelir. Çiğ böreğine genelde ayran veya çay eşlik eder. Kıyma ve yağ oranı restorandan restorana değişiklik gösterir. Eskişehir merkezindeki restoranlar başarılı örnekler sunar.



Balaban Kebabı
"Balaban köftesi" de denilen "balaban kebabı", tarz olarak İskender kebabını hatırlatan, özel tereyağlı domates sosu gezdirilmiş köfteli ve yoğurtlu et yemekleri arasında çok tercih edilen bir kebap türüdür. Yine iskender kebabı gibi yanında közlenmiş yeşil biber ile sunulabilir. Yapılışında alt katmandan üst katmana şu sıra izlenir: Önce pideler tabağa dizilir, üstüne yoğurt dökülür, sonra köfteler dizilir ve en son sos dökülür.
Eskişehir’de "balaban kebabı" yapan en ünlü yer, Abdüs’selam Köftecisi’dir. 1938 yılından beri hizmet veren restoran, esnaf lokantası görümündedir ve kebabın kaşifi konumundadır. Gurmelerden siyasetçilere kadar birçok kişiyi ağırlayan mekan, bu kebabın ismini de koymuştur. "Balaban", Tatarca’da “bol” ve “büyük” anlamına gelir. Gerçekten de kebap, büyük bir tabakta bol köfteyle servis edilir.

Met Helvası
Eskişehir’e özgü olan "met helvası", lezzet olarak pişmaniyeyi andıran lifli bir helvadır. Pişmaniyenin aksine daha sıkı yapıdadır. Parmak helvası da denilen helva, parmak kalınlığında ve uzunluğunda parçalar halinde kesilir. Un, şeker, yağ, su ve limon kullanılarak yapılır ve lifli hale getirilir.
"Met helvası", adını, "met" olarak bilinen çubuk ve aşık kemiğiyle sokakta oynanan bir oyundan alır. Uzun kış gecelerinde, bu oyun sonrasında helva çekmenin gelenek haline gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Balkan Şekerleme ve Helvacısı, Eriş Helva ve İnan Met Helva gibi birçok dükkanda taze yapılmış sade, kakaolu ve fıstıklı "met helvası" bulabilirsiniz.
Eskişehir mutfağının ve daha birçok yöresel mutfağın lezzetlerini mutfağınıza taşımanızı sağlayacak pratik börek ve kebap tarifleri için sizlere özel hazırlanan www.herkessofraya.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla yemek tarifleri için: http://www.herkessofraya.com/tarifler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder