Tam bir üniversite ve öğrenci şehri olan Eskişehir, Avrupa
kentlerini andıran görüntüsünün yanı sıra kendine özgü yemek çeşitleriyle de
dikkat çeker. Şehrin mutfağında, aldığı göçler sonucunda Balkan, Kafkas ve
Kırım etkileri görülür.
Kahvaltı mekanlarından restoranlara kadar “Eskişehirde Ne
Yenir?” sorusunun cevaplarını bilip de en iyi mekanları öğrendiğiniz takdirde
Eskişehir geziniz, aynı zamanda unutulmaz bir gastronomik maceraya dönüşür.
Çiğ Börek
Açılmış yufkaya kıyma, soğan ve baharat karışımı
konulmasıyla yapılır. Adının aksine, çiğ bırakılmaz; yağda kızartılır ve puf
puf bir görüntü alır. Eskişehir’le özdeşleşen bu yemek, aslında bir Kırım Tatar
yemeğidir. Geleneksel olarak "şöyün" adı verilen yarım küre şeklindeki
kazanlarda kızartılır. Püf noktası, böreğin sulu kalması ama içinin yağı
emmemesidir.
Kırım Tatarları ve Eskişehirliler, böreğin adını farklı
şekillerde telaffuz edebilir. Yaygın telaffuzlardan biri de "çi
börek"tir. "Çi", Kıpçak lehçesinde “lezzetli” anlamına gelir.
Çiğ böreğine genelde ayran veya çay eşlik eder. Kıyma ve yağ oranı restorandan
restorana değişiklik gösterir. Eskişehir merkezindeki restoranlar başarılı
örnekler sunar.
Balaban Kebabı
"Balaban köftesi" de denilen "balaban
kebabı", tarz olarak İskender kebabını hatırlatan, özel tereyağlı domates
sosu gezdirilmiş köfteli ve yoğurtlu et yemekleri
arasında çok tercih edilen bir kebap türüdür. Yine iskender kebabı gibi yanında
közlenmiş yeşil biber ile sunulabilir. Yapılışında alt katmandan üst katmana şu
sıra izlenir: Önce pideler tabağa dizilir, üstüne yoğurt dökülür, sonra
köfteler dizilir ve en son sos dökülür.
Eskişehir’de "balaban kebabı" yapan en ünlü yer,
Abdüs’selam Köftecisi’dir. 1938 yılından beri hizmet veren restoran, esnaf
lokantası görümündedir ve kebabın kaşifi konumundadır. Gurmelerden
siyasetçilere kadar birçok kişiyi ağırlayan mekan, bu kebabın ismini de
koymuştur. "Balaban", Tatarca’da “bol” ve “büyük” anlamına gelir.
Gerçekten de kebap, büyük bir tabakta bol köfteyle servis edilir.
Met Helvası
Eskişehir’e özgü olan "met helvası", lezzet olarak
pişmaniyeyi andıran lifli bir helvadır. Pişmaniyenin aksine daha sıkı
yapıdadır. Parmak helvası da denilen helva, parmak kalınlığında ve uzunluğunda
parçalar halinde kesilir. Un, şeker, yağ, su ve limon kullanılarak yapılır ve
lifli hale getirilir.
"Met helvası", adını, "met" olarak
bilinen çubuk ve aşık kemiğiyle sokakta oynanan bir oyundan alır. Uzun kış
gecelerinde, bu oyun sonrasında helva çekmenin gelenek haline gelmesiyle ortaya
çıkmıştır. Balkan Şekerleme ve Helvacısı, Eriş Helva ve İnan Met Helva gibi
birçok dükkanda taze yapılmış sade, kakaolu ve fıstıklı "met helvası"
bulabilirsiniz.
Eskişehir mutfağının ve daha birçok yöresel mutfağın
lezzetlerini mutfağınıza taşımanızı sağlayacak pratik börek ve kebap tarifleri
için sizlere özel hazırlanan www.herkessofraya.com
adresini ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla yemek tarifleri için: http://www.herkessofraya.com/tarifler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder